Srpski dizajner autor logoa za ljudska prava

Bez autora
Sep 25 2011

Na međunarodnom izboru za prvi svetski priznati logo za ljudska prava pobedio je srpski dizajner Predrag Stakić. Od 15.000 prijavljenih ideja za logo, iz 190 zemalja, međunarodni žiri je izabrao njih 10, a pobednik je izabran javnim glasanjem putem Interneta.Među članovima žirija bili su dizajner Erik Spikerman, kineski aktivista i umetnik Aj Vejvej, dobitnici Nobelove nagrade za mir, Džimi Karter iz SAD i Aung San Su Ći iz Mjanmara, ekomonista Muhamed Junus, bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov i osnivač Vikipedije Džimi Vels.

Srpski dizajner autor logoa za ljudska pravaDizajner Predrag Stakić pobedio na izboru za prvi svetski priznati logo za ljudska prava. Među 15.000 prijavljenih, u najužem izboru bila i rešenja najpoznatijih svetskih dizajenera, ali i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Na međunarodnom izboru za prvi svetski priznati logo za ljudska prava pobedio je srpski dizajner Predrag Stakić.

Od 15.000 prijavljenih ideja za logo, iz 190 zemalja, međunarodni žiri je izabrao njih 10, a pobednik je izabran javnim glasanjem putem Interneta, javlja organizacija "Hjuman rajts" na svom sajtu.

Među članovima žirija bili su dizajner Erik Spikerman, kineski aktivista i umetnik Aj Vejvej, dobitnici Nobelove nagrade za mir, Džimi Karter iz SAD i Aung San Su Ći iz Mjanmara, ekomonista Muhamed Junus, bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov i osnivač Vikipedije Džimi Vels.

Stakićevo rešenje - golub koji formira ljudsku ruku - pod nazivom "Slobodan kao čovek", izabrano je posle četvoromesečne globalne onlajn kampanje, koju je organizovala Nemačka sa još devet partnerskih zemalja, a podržale i mnoge druge vlade u Evropi, Americi i Aziji, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

"Nijedan logo, uključujući ovaj, ne može da promeni svet. Ali, logo je simbol koji okuplja ljude, a ljudi mogu da promene svet", rekao je 32-godišnji grafički dizajner iz Beograda.

Do sada nije postojao međunarodno priznati simbol za ljudska prava, mada postoje takvi simboli za mir ili antinuklearne pokrete, pa čak i za recikliranje.

Organizatori inicijative "Logo za ljudska prava" rekli su da se nadaju da će novi logo doprineti globalnom jačanju ljudskih prava.

Učesnicima konkursa bilo je dozvoljeno da dizajniraju predloge kompjuterskom tehnologijom, olovkom, bojama.

Stakić će dobiti i novčanu nagradu od 5.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik